Spaghetti alla bolognese
4. 3. 2011
Suroviny
- 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
- 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
- 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 karotka
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 2PL olivový olej
- 1PL čerstvé maslo
- mäsový vývar (podľa potreby)
- 500g lisovaná paradajková šťava
- 1dl biele víno
- 1dl smotana
- strúhaný parmezán
- soľ
- muškátový oriešok
- bobkový list
- mleté čierne korenie
- bazalkové listy
- oregano
Ako na to:
Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa. Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.
- V hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak
- Pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
- Podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
- Pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
- Dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
- Ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
- Cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
- Porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom
Prajem vám dobrú chuť.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.